Güneş Lekesi Nedir? Neden Oluşur?


Cilt lekeleri birçok sebepten dolayı oluşabilir. Güneş ışınları, hormonal değişiklikler, genetik yatkınlık, bazı ilaçların yan etkileri bunlardan birkaçıdır. Bu yazıda ise sizin için güneş kaynaklı cilt lekelerinden bahsedeceğiz.

Melanin vücudumuzda doğal olarak bulunan ve cilt rengini oluşturan maddedir. Güneş ışınları-melanin-leke arasındaki basit ilişkiyi kuracak olursak: cildin fazla güneş ışığına maruz kalması sonucu melanin pigmenti artar. Melanin pigmentinin arttığı ve kümeleştiği bölgelerde ise lekelerin oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu süreç zamanla ve güneşe devamlı maruziyet sonucu meydana geldiği için genellikle güneş lekeleri ileri yaşlarda ortaya çıkar. Buna bağlı olarak güneş lekelerine “yaşlılık lekesi” de denmektedir.

Güneş Lekeleri Oluştu. Peki, Ya Şimdi?

Güneş lekelerinin görünümünün azaltılmasında peeling ile cildin üst katmanının atılmasına yardımcı olarak alttan gelen yeni cilt katmanı ile leke görünümünün azalmasına yardımcı olabilir ve daha aydınlık bir cilde kavuşabilirsiniz. Bazı maddeler ise melanin üzerine etki ederek leke görünümünü gidermeye yardımcı özellik göstermektedir. C vitamini, arbutin, glikolik asit, kojik asit gibi içerikler bu anlattığımız etkileri gösteren maddelere örnek verilebilir. Alacağınız ürünlerin içerik listesinde bu maddeleri görebilirsiniz. Anlattığımız iki yöntemin de kulağa mantıklı geldiğini biliyoruz. Ancak bu ürünleri kullanırken dikkat etmemiz gereken en önemli konunun güneş kremi kullanmayı ihmal etmemek olduğunu tekrar hatırlatalım. Ayrıca güneş lekelerini gidermek için doktorunuzun kontrolünde kullanabileceğiniz ilaçlar olduğu gibi lazer tedavi gibi yöntemler de doktorunuz tarafından önerilebilir.


Leke için kullanabileceğiniz ürünleri birçok formda bulabilirsiniz. Serum, ampul, krem, tonik… Üstelik güneş kremi tercihinizi de lekeli ciltlere özel güneş kremlerinden yana kullanabilirsiniz.

Önleminizi Alın!

• Öğle saatlerinde güneş ışığına maruz kalmaktan kaçının.
• Yaz-kış mevsim ayırt etmeksizin en az 30 SPF güneş kremi kullanın. SPF; güneş koruma faktörü anlamına gelmektedir ve güneş kreminin koruyuculuğunu belli etmeye yarayan bir terimdir. SPF ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye sahip olmak için “SPF NEDİR? SPF HAKKINDA BİLMEN GEREKEN HER ŞEY!” yazımızı okuyabilirsiniz.
• Güneş kremini güneşe maruz kalmadan 15-30 dakika önce uygulayın. Lekelenmeye eğiliminiz varsa 2 saatte bir (denize girilip çıkıldıysa, çok terleniyorsa daha sık) yenileyin.
• Yüzünüze olduğu gibi omuz ve ellerinizin üstü gibi güneşe maruz kalma ihtimali daha yüksek olan yerlere de güneş kremi sürmeyi ihmal etmeyin.
• Mümkün olduğunca gölgede durabilir veya koruyucu kıyafetler tercih edebilirsiniz. Yüzünüze güneş ışığı gelmemesi için geniş şapkalar tercih etmelisiniz.

Önemli Bir Bilgi Daha:

Parfümü uyguladıktan sonra güneşe çıkmak o bölgelerde güneş lekesi oluşmasına sebep olabilir. Parfümü güneşe maruz kalan cilt ile temas ettirmemeliyiz.