Saç Dökülmesiyle Nasıl Başa Çıkılır?


Sağlıklı bir insanın günde ortalama 50-100 saç telinin dökülmesi normal olarak karşılanır. Ömrü biten saç foliküllerinin yerine yenileri üretilir ve dökülen saçların yerini yenileri alır. Ancak bu durumu olumsuz etkileyen faktörler bulunmaktadır. Genetik yatkınlık başta olmak üzere, lohusalık, menopoz gibi hormonal değişiklikler, yanlış ve yetersiz beslenme, vitamin ve mineral eksikliği, mevsim geçişleri, stres, bazı hastalıklar ve tedavilerinde kullanılan ilaçların yan etkileri gibi sebepler saç dökülmesine sebep olur.

Saç dökülmesini önlemek için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; saçın dökülmesine sebep olan sorunu bulup onu ortadan kaldırmak ve bu yönde tedavi uygulamaktır. Bu yazımızda “Saç Dökülmesiyle Nasıl Başa Çıkılır?” sorusuna cevap verebilmek için araştırma yaptık.


Stresten uzak durun. Stres, birçok hastalığın temelinde de olduğu gibi saçlarınızı da büyük oranda etkiler. Yaşanılan travmatik olaylar ve stresli bir dönem saç dökülmelerini arttırabilir. Spor, yoga, meditasyon ve uzun yürüyüşler yaparak stresinizi kontrol altına alın.

Ani kilo kaybına ve hızlı diyetlere dikkat edin. Yeterli beslenilmediğinde, vücudun ihtiyacı olan vitaminler hayati organlara yetecek şekilde kullanılır. Bu durumda saçların ihtiyacı olan besini alamaz ve saç dökülmeleri oluşur.

Sağlıklı beslenin ve bol su tüketin. Protein, Demir, D vitamini, Kalsiyum, Omega-3, Çinko ve Biotin açısından zengin gıdalar saçı besler, saçın sağlıklı ve güçlü uzamasına yardımcı olur.

Sıkı saç şekillerinden kaçının. Saçlarınızı kökünden çekerek zorlayan ve geren sıkı at kuyruğu, örgü, topuz gibi saç şekillerinin sık kullanılması saç derisine ve saç köküne zarar verir.

Saç tipinize uygun şampuan kullanın ve ne çok sık ne de uzun aralıklarla saçınızı yıkayın. Çok sık yıkanan saç kurur; ancak uzun süre yıkanmayan saç derisi de kir ve sebum ile kaplanır, saç deriniz nefes alamaz ve sonucunda saç dökülmeleri daha yoğun olur. Saç tipinize ve sorununa yönelik şampuan kullanın.

Perma gibi kimyasal işlemlerden uzak durun. Perma, saçın iç bağlarını önce kırıp, sonra yeniden şekillendirip düzleştirme veya kıvırma işlemidir. Bu işlem, saçınızı cansız, kuru, güçsüz ve kırılgan hale getirir.

Güneşin zararlı ışınlarından saçlarınızı koruyun. Güneş ışınlarını dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arası saçlarınızı güneşten korumak için saç için geliştirilmiş güneş kremlerini kullanabilirsiniz.

Saça aşırı ısı uygulamayın. Saç kurutma makinası, maşa ve düzleştirici gibi saça ısı veren aletlerin sık kullanımı, saç proteinlerinin güçsüzleşmesine, saçın kurumasına, kırılmasına ve sonucunda dökülmesine neden olabilir.

Sık sık boyamaktan kaçının. En fazla 4-6 haftada bir kullanılması gereken boyanın içindeki kimyasallar, sık kullanıldığında saçın zarar görmesine ve yıpranıp güçsüzleşmesine neden olur.

Saç dökülmesini önlemek için dikkat edilmesi gerekenlerin yanında hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen saç dökülmesine karşı geliştirilen ürünleri kullanmalısınız. Ancak sadece saç dökülmesine karşı şampuan kullanmak yeterli değildir, saç dökülmesine karşı bakım yapan saç kremi, losyon ve serumları birbirini tamamlayıcı niteliktedir ve birlikte kullanıldıklarında çok daha etkilidir.

Saç dökülmesine karşı şampuan, saç kremi losyon ve serumlara eczanecagatay.com dan uygun fiyatlarla ulaşabilirsiniz.